Z życia szkoły

W szkolnej kuchni wdrażając nowinki piekarskie, nie zapominamy o sentymencie do tradycji. Podążając szlakiem i próbując dań z historią, uczniowie kl. I PT w ZS CKR w Starym Lubiejewie uczestniczyli w konkursie przygotowując Rogale Świętomarcińskie.
W dniu 07.12.2022 r. odbyła się IX edycja konkursu INDEKS DLA ROLNIKA, którego organizatorami byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Politechnika Bydgoska oraz ZS CKR im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu, gdzie odbył się konkurs. Jego celem jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań rolnictwem oraz popularyzacja i pogłębianie wiedzy rolniczej, wybiegającej poza program nauczania.
25 listopada 2022 r. uczniowie klas drugich przygotowali tradycyjne otrzęsiny dla naszych kochanych pierwszaków. W różnorodnych konkurencjach stanęły do rozgrywek reprezentacje klasy I Technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, klasy oraz w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz klasy I Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych o raz kucharz.
Dnia 6 grudnia, jak stara tradycja nakazuje, przybył do naszej szkoły Święty Mikołaj, a jego otoczeniu pojawiały się osóbki zwane Śnieżynkami. Dotarł on do klas, które w tym dniu miały zajęcia w budynku głównym przy ulicy Kazimierza Wielkiego, a także do tych, którzy odbywali zajęcia praktyczne i wychowanie fizyczne w obiektach przy ulicy M. Konopnickiej.
W dniu 28 listopada 2022r. odbyły się Powiatowe Igrzyska Młodzieży Szkolnej w indywidualnym i sztafetowym pływaniu.
W ostatni piątek i sobotę w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbyły się zajęcia z produkcji wyrobów piekarskich. Zajęcia prowadził p. Józef Ziółkowski – mistrz piekarstwa, były właściciel Piekarni Południe we Włocławku. W czasie zajęć uczestniczki wyrabiały chleb wyłącznie z naturalnych surowców, bez polepszaczy. Specjalnością p. Józefa jest pieczenie tzw. warkocza oraz chałki.
Nasza szkoła została wyróżniona za owocną współpracę z Politechniką Bydgoską.
W naszej szkole, po raz kolejny zorganizowaliśmy Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia. W dniach od 14 do 18.11.2022r. odbyło się wiele działań, mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, zwrócenie uwagi na rolę chleba w życiu codziennym i podniesienie świadomości na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami.