Z życia szkoły

W dniu 3 maja 2021 r. przedstawiciele Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu uczestniczyli w nowotarskich obchodach 230 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja.
Ciągle w nietypowych warunkach spowodowanych pandemią obchodziliśmy kolejną rocznicę urodzin naszego patrona szkoły króla Kazimierza III Wielkiego. Najpierw delegacja szkolna wraz ze sztandarem, pocztem sztandarowym i dyrektorem Andrzejem Zdrojewskim udała się pod pomnik, by złożyć wiązankę kwiatów pod pomnikiem monarchy.
Nasza szkoła w tym roku szkolnym włączyła się do organizowanej przez Muzeum Historii Żydów Polskich, akcji społeczno- edukacyjnej: Żonkile.
Święta i przygotowania do nich stanowią wyjątkową okazję do dodatkowych aktywności w naszej szkole, w tym zwłaszcza konkursów. Tak było również w przypadku niedawnych Świąt Wielkiej Nocy, którym dedykowane były dwa konkursy gastronomiczne.
Szkolne Koło PCK przy Zespole Szkół CKR w Leśnej Podlaskiej jest organizacją, której działalność ma charakter akcyjny, opierający się na wytycznych PCK oddział w Lublinie. Głównym celem działalności koła jest kształtowanie wśród młodzieży naszej szkoły aktywnych postaw i zachowań dla dobra drugiego człowieka.
Realizując swoją pasję – fotografowanie -Dymitr Szwałek, uczeń klasy pierwszej Technikum w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, wziął udział w internetowym konkursie fotograficznym - Jesień w obiektywie - ogłoszonym przez Gminny Ośrodek Kultury w Leśnej Podlaskiej.
Młodzież, kształcąca się w Technikum Architektury Krajobrazu zdobywa teoretyczną i praktyczną wiedzę związaną m.in. z urządzaniem i pielęgnacją roślinnych obiektów architektury krajobrazu oraz z projektowaniem, urządzaniem, pielęgnacja i konserwacja terenów zieleni.
Zupa może być potrawą jednogarnkową, jeśli znajdą się w niej węglowodany złożone: makaron pełnoziarnisty, kasza czy brązowy ryż, oraz białko - sztuka chudego mięsa, jajko na twardo. Mamy wtedy pełnowartościowy, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad. Jeśli będzie podana jako klasyczne pierwsze danie, to dzięki niej nie objemy się aż tak bardzo schabowym czy gołąbkami serwowanymi na drugie.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Naleśników obchodzonego 4 marca, młodzież szkolna kształcąca się z zawodach gastronomicznych wzięła udział w kolejnych zajęciach odbywających się w ramach Kółka Żywieniowego. Uczestnicy spotkania po raz pierwszy mieli okazje przygotowywać i degustować francuskie naleśniki Crepes Suzette.