Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w KOWALU
Adres

ul. Kazimierza Wielkiego 9

87-820 - Kowal

woj.kujawsko-pomorskie

tel. 54 284-22-19

email: zskowal@zskowal.edu.pl,

www: www.zskowal.edu.pl

Nasze Wiadomości
Dnia 6 grudnia, jak stara tradycja nakazuje, przybył do ZS CKR w Kowalu Święty Mikołaj. I tym razem towarzyszyły mu dwie asystentki, zwane Śnieżynkami. Dotarł on do klas, które w tym dniu miały zajęcia w budynku głównym, na ulicy H. Kołłątaja i M. Konopnickiej. Został bardzo gorąco przyjęty, bo przyniósł kosz słodyczy i uroczy powiew świątecznej atmosfery. Uczniowie poszczególnych klas śpiewali Św. Mikołajowi znane sobie kolędy i zapewniali, że byli grzeczni.
W dniu 6 grudnia 2019 r. odbyła się w siedzibie LMK we Włocławku X edycja Kujawsko-Pomorskiej Olimpiady Wiedzy o Bezpieczeństwie. Jak co roku uczniowie naszej szkoły brali udział w tej rywalizacji. Zespół Szkół CKR w Kowalu reprezentowany był przez: Weronikę Lewandowską, Adriannę Kocanowską, Marcelego Skalskiego, Macieja Wilińskiego i Alicję Rybarkiewicz.
Tradycyjnie przed Bożym Narodzeniem w Kowalu odbywa się akcja dobroczynna pod nazwą Święty Mikołaj przyjeżdża do Kowala. Celem akcji jest wsparcie niepełnosprawnych dzieci z terenu naszego miasta i najbliższych okolic, a także dzieci przebywających w domach dziecka. ZS CKR w Kowalu co roku włącza się w tę inicjatywę poprzez wystawienie stoiska gastronomicznego, na którym serwowane są pyszne gofry i pierniczki.
Dnia 2 grudnia 2019 r. w auli ZS CKR w Kowalu odbyła się konferencja dla naszych uczniów i nauczycieli na temat biologizacji rolnictwa i probiotyków. Wzięli w niej udział następujący goście: 1. dr Jarosław Jurzysta z Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, który powitał i przedstawił prelegentów; 2. Stanisław Kolbusz – prezes Stowarzyszenia Ekosystem - Dziedzictwo Natury, który w swoim wystąpieniu mówił na temat biologizacji rolnictwa, czyli stosowaniu i wdrażaniu takich technologii, które nie naruszają bioróżnorodności oraz zastosowaniu praw i procesów biologicznych zachodzących w organizmach żywych w różnych dziedzinach gospodarki; 3. Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów, posiadający gospodarstwo rolno-sadownicze, firmę Brunka Natural, w której namnaża i dystrybuuje wyroby probiotyczne do ochrony roślin, dla zwierząt, suplementy diety i kosmetyki.
Dnia 28 listopada 2019 r. w naszej szkole odbyło się coroczne Święto Kota, czyli otrzęsiny klas I. Imprezę przygotowali uczniowie klasy II Technikum, a poprowadzili: Tomasz Gontarek i Mateusz Rutkowski. W bieżącym roku mamy aż cztery klasy pierwsze, które wzięły udział w rywalizacji. Młodzież miała możliwość wykazać się z wiedzą o szkole, muzyce, konkurencjach sportowych, tanecznych, i jak przystoi na profil szkoły, także rolniczych. Zabawa była wyśmienita, zwycięzcą okazali się uczniowie klasy I Technikum Mechanizacji/Żywienia.
W dniu 22 listopada 2019 r. młodzież naszej szkoły wraz z opiekunami była na wycieczce szkoleniowej w Straży Pożarnej w Grudziądzu oraz w Ośrodku Szkoleniowym Straży Pożarnej w Łubiance. Wycieczka zorganizowana po raz pierwszy, cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród uczęszczającej do naszej szkoły młodzieży. W związku z nowym profilem nauczania, który pojawił się w naszej szkole, podjęliśmy współpracę ze Strażą Pożarną w Grudziądzu oraz Łubiance, gdzie odbyło się szkolenie pożarnicze.
W dniu 15 listopada 2019 r. w auli Zespołu Szkół CKR w Kowalu odbyły się dwie sesje szkoleniowe przeznaczone dla uczniów starszych klas dziennych i dla słuchaczy szkół zaocznych. Fundacja Ośrodek Analiz Cegielskiego przeprowadza projekt Kupuj od rolnika. Jego celem jest upowszechnienie wiedzy na temat sposobów prowadzenia bezpośredniej sprzedaży przez rolników, szczególnie w ramach rolniczego handlu detalicznego, a także popularyzacja i promocja prowadzenia takich działań wśród rolników i osób przygotowujących się do wykonywania tego zawodu.
W dniu 8 listopada 2019 r. obchodziliśmy w ZS CKR w Kowalu 101 rocznicę odzyskania przez nasz kraj niepodległości. W pierwszej części uroczystości odbyło się przekazanie sztandaru szkoły nowemu pocztowi sztandarowemu oraz ślubowanie uczniów klas pierwszych.
Już po raz dziewiąty odbył się regionalny konkurs orki w Zespole Szkół w Bielicach. Tym razem była to impreza jednodniowa, w której przeprowadzono tylko jedną rywalizację - pługiem czteroskibowym obrotowym. W konkursie wzięło udział 10 szkół rolniczych z województwa kujawsko-pomorskiego, pomorskiego, wielkopolskiego. ZS CKR w Kowalu reprezentował Dominik Pawlak.
Dnia 7 listopada 2019 r. w auli ZS CKR w Kowalu odbyły się Powiatowe Eliminacje XXIX Olimpiady Wiedzy Rolniczej, zorganizowanej przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego we Włocławku z siedzibą w Kowalu. Na początku uczestnicy pisali przez pół godziny test wiedzy rolniczej, później wysłuchali wraz z uczniami naszej szkoły prelekcji o Afrykańskim Pomorze Świń (ASF), a później była dogrywka usta, która wyłoniła całość laureatów
W dniach 17 – 20 października 2019 r. pracownicy ZS CKR w Kowlu wybrali się na wycieczkę turystyczno – krajoznawczą w często zapomniany rejon ziemi lubuskiej, w okolice Łęknicy. W programie wycieczki znalazł się także wyjazd do naszych zachodnich sąsiadów, gdzie mieliśmy okazję zwiedzić m.in. fabrykę czekolady Felicitas w Hornow oraz Park Głazów Narzutowych w Nochten, który został utworzony na wyrobiskach dawnej kopalni odkrywkowej, natomiast głazy wykorzystane do budowy Parku zostały sprowadzone ze Skandynawii.
Dnia 8 października 2019 r. w budynku Centralnej Biblioteki Rolniczej im. Michała Oczapowskiego w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia aktów nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela mianowanego i dyplomowanego oraz wręczenie nagród, odznaczeń i medali. Z naszej szkoły, z rąk Podsekretarza Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Ryszarda Zarudzkiego, akty nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego odebrali: p. Anna Kopacka, p. Rafał Lewandowski i p. Jerzy Śpibida. Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi uhonorowani zostali pp. Sylwia Kubiak i Rafał Jankowski.
Dnia 29 października 2019 r. ZS CKR w Kowalu wspólnie z toruńskim Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowała konkurs kulinarny Z wieprzowiną na ty. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski.
Zgodnie z wieloletnią tradycją, przed uroczystością Wszystkich Świętych, uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczycieli udali się na cmentarz Ewangelicko-Augsburski w Grodztwie, by uporządkować groby na naszej kwaterze, czyli grobach do opieki których zobowiązaliśmy się w ramach współpracy z Fundacją Ari-Ari w ramach projektu I nastała cisza..., a którego ideą jest ocalenie od całkowitego zniszczenia i zapomnienia cmentarzy mniejszości narodowych znajdujących się na naszym terenie.
Nasza szkoła zajęła II miejsce w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Nasze uczennice: Daria Jędrzejewska i Mirela Skalska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej, przygotowały: zupę z suszonych grzybów z kluseczkami kładzionymi oraz pasztet z kurzych wątróbek podlany koniakiem. To zupa grzybowa dała nam II miejsce, właśnie ona zasmakowała kapitule oceniającej konkursowe potrawy
Nasze Video
Nasze Zdjęcia