Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w GOLĄDKOWIE
Adres

Golądkowo 41 G

06-120 - Winnica

woj.mazowieckie

tel. 23 691-40-73

email: sekretariat@zsgoladkowo.eu

www: www.zsgoladkowo.eu

Nasze Wiadomości
W dniu 16 września nasi uczniowie oficjalnie zakończyli projekt Zwolnieni z teorii - "Naturalnie dla seniora". Ostatnie zbiory były równie obfite co poprzednie. Dzięki sprzyjającej pogodzie i regularnej pracy udało się pozyskać z naszego ogrodu znaczne ilości warzyw korzeniowych a nawet strączkowych. Oprócz roślin warzywnych bujnie porosły słoneczniki ozdobne, cynie oraz aksamitki. Swoją rolę odegrały również rośliny miododajne, które sprzyjały rozwojowi innych roślin przez cały sezon. Zebrane warzywa przekazane zostaną dla seniorów na zorganizowanym specjalnie dla nich kiermaszu.
W ramach projektu pn. Online together for uor Europe młodzież z naszej szkoły w dniach 28.08. 03.09.2021 r. uczestniczy w wymianie kulturowej POLSKO-LITEWSKIEJ. Tegoroczna wersja projektu odbywa się w Poroninie nieopodal Zakopanego.
Uczniowie ZSCKR w Golądkowie, biorą udział w praktykach zawodowych w Unii Europejskiej, nr. projektu: 2020-1-PL01-KA102-078476, finansowanych ze środków programu Erasmus+. Na kolejną edycję staży zawodowych pojechały trzy zawody: technik weterynarii, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.
W tym tygodniu, podczas zajęć z wychowawcą, uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie obchodzili Święto Narodowe Trzeciego Maja.
Konkurs kulinarny - Wielkanoc w Golądkowie jest jednym z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu uroczystości szkolnych. W ramach współpracy ze szkołą, w jego organizację od lat włącza się Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat medialny nad konkursem obejmuje Tygodnik Pułtuski. Celem konkursu jest między innymi: zdobywanie i pogłębianie wiedzy, kultywowanie tradycji kulinarnych Świąt Wielkiej Nocy, promowanie polskich produktów oraz pobudzanie ciekawości poznawczej i zainteresowań uczniów. W tym roku, ze względu na ograniczenia w funkcjonowaniu szkół, zmieniono regulamin konkursu. Zamiast przygotowywania dań zadaniem uczestników było stworzenie prezentacji multimedialnej promującej tradycyjne potrawy kuchni polskiej, które goszczą na naszych wielkanocnych stołach. Zainteresowanie taką formą konkursu oraz poziom nadesłanych prac przerosły oczekiwania samych organizatorów. Wyzwanie podjęło blisko 60 uczestników ze szkół podstawowych powiatu pułtuskiego i sąsiednich. Wyłonienie zwycięzców nie było łatwym zadaniem.
Nasza - Zielona pracownia to magiczne miejsce, w którym pasjonaci mechanizacji przywracają, wysłużonym już pojazdom i maszynom rolniczym, blask oraz niemal fabryczny wygląd.
Zupa może być potrawą jednogarnkową, jeśli znajdą się w niej węglowodany złożone: makaron pełnoziarnisty, kasza czy brązowy ryż, oraz białko - sztuka chudego mięsa, jajko na twardo. Mamy wtedy pełnowartościowy, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad. Jeśli będzie podana jako klasyczne pierwsze danie, to dzięki niej nie objemy się aż tak bardzo schabowym czy gołąbkami serwowanymi na drugie.
6 września grupa młodzieży z naszej szkoły wyruszyła do Grecji na staż zawodowy w ramach projektu - Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego - realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ - sektor kształcenie i szkolenia zawodowe.
1 września o godzinie 9.00 w murach naszej szkoły rozbrzmiał pierwszy dzwonek. Z wielką radością, ale i głęboką troską witamy w nowym roku szkolnym 2020/2021.
Od kilku dni ze wszystkich stron słyszymy: 26 czerwca zakończenie roku szkolnego, ale inne niż zwykle… No i rzeczywiście tak było, z pewnością podobnie, jak w wielu innych szkołach. Tym razem spotkaliśmy się nie na monitorze komputera, a w szkole. Według ustalonego harmonogramu, z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa, nasi uczniowie po długiej przerwie przyszli odebrać świadectwa. Spotkali się z wychowawcami w sali gimnastycznej, sali konferencyjnej lub w ogrodzie szkolnym. Nie było, jak każdego roku uroczystego spotkania na sali gimnastycznej.
Tym razem wzięliśmy udział w akcji #GASZYNCHALLENGE dla Tosi Do wykonania zadania nominowała nas Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Golądkowie, za co serdecznie dziękujemy. Film dla Tosi nagraliśmy z uśmiechem na twarzach, jest to szczytny cel więc nastroje były pozytywne. Pomimo, iż w naszej szkole trwają matury, oraz egzaminy zawodowe i zbliża się zakończenie roku szkolonego 2019/2020 znaleźliśmy czas, by wziąć udział w akcji i pomóc małej Tosi.
Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie rozpoczęły się w tym roku 22 czerwca o godzinie 9.00.
Jeden z najważniejszych egzaminów w życiu - maturalny - rozpoczął się 8 czerwca. W tym roku inaczej niż zwykle, szkoła musiała przystosować się do specjalnych wymogów. Maturzyści musieli do szkoły przynieść własne przybory i wodę, a rodzice nie mogli wejść do budynku. Ławki są oddalone od siebie o półtora metra, w takiej też odległości musieli stać od siebie zdający, zanim weszli do sal egzaminacyjnych. Maseczki lub inne osłony na nos i usta mogli zdjąć, dopiero gdy usiedli przy stolikach, konieczna była też dezynfekcja rąk. Jedno się nie zmieniło – mocno, trzymamy kciuki za naszych MATURZYSTÓW! W naszej szkole matury będą trwały do 26 czerwca.
Jeszcze przed feriami dla mieszkańców internatu odbyło się spotkanie profilaktyczne pod hasłem Uzależnienie złudna przyjemność. Podczas spotkania uczniowie mogli obejrzeć scenkę profilaktyczną dotyczącą używania tytoniu, przygotowaną w ramach projektu Alternatywa dla palenia. W rolach głównych wystąpili Paweł Grad, Wojciech Milczarczyk, Daniel Ostaszewski, Sylwester Ujazda z klasy III Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, a nad wszystkim czuwała pani wychowawczyni – Monika Plisecka.
W dniach 7-9.01.2020r. odbył się kurs baristyczny skierowany do uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawód baristy jest coraz bardziej pożądany na rynku pracy. Głównym celem kursu było wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności związane z profesjonalnym przyrządzaniem różnych rodzajów kaw. Zajęcia składały się z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej kolejności odbył się wykład, w trakcie którego omówiono m.in. techniki pracy baristy, teoretyczne informacje o kawie, techniki spieniania mleka oraz wykończenia kaw. Następnie uczestnicy kursu odbyli zajęcia praktyczne obejmujące: ustawianie młynka, czyszczenie ekspresu, prawidłowe metody dozowania i ubijania kawy, zasady przyrządzania espresso classico, ristretto, lungo, doppio oraz metody przyrządzania kawy mlecznej: classic cappucino, cafe latte i cafe latte machiato, espresso machiato. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą. Zajęcia poprowadził certyfikowany barista, Viktor Petrakovskyj.
Nasze Video
Nasze Zdjęcia