Aktualności

W tym tygodniu, podczas zajęć z wychowawcą, uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie obchodzili Święto Narodowe Trzeciego Maja.
Uczennica 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie, Patrycja Wojno, zdobyła I nagrodę w kategorii dania jarskie za Pesto z natki marchewki z pulpecikami z czerstwego pieczywa podane na tagliatelle z marchewki.
Wydarzenie rozpoczęło się serią pasjonujących spotkań z przewodnikami, instruktorami i ratownikami.
Konkurs kulinarny - Wielkanoc w Golądkowie jest jednym z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu uroczystości szkolnych. W ramach współpracy ze szkołą, w jego organizację od lat włącza się Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat medialny nad konkursem obejmuje Tygodnik Pułtuski. Celem konkursu jest między innymi: zdobywanie i pogłębianie wiedzy, kultywowanie tradycji kulinarnych Świąt Wielkiej Nocy, promowanie polskich produktów oraz pobudzanie ciekawości poznawczej i zainteresowań uczniów. W tym roku, ze względu na ograniczenia w funkcjonowaniu szkół, zmieniono regulamin konkursu. Zamiast przygotowywania dań zadaniem uczestników było stworzenie prezentacji multimedialnej promującej tradycyjne potrawy kuchni polskiej, które goszczą na naszych wielkanocnych stołach. Zainteresowanie taką formą konkursu oraz poziom nadesłanych prac przerosły oczekiwania samych organizatorów. Wyzwanie podjęło blisko 60 uczestników ze szkół podstawowych powiatu pułtuskiego i sąsiednich. Wyłonienie zwycięzców nie było łatwym zadaniem.
Andżelika Prokopczuk, Natalia Prokopczuk, Dawid Banasiuk, uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia ZSCKR w Sokołowie Podlaskim laureatami V Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.
Dnia 16 kwietnia 2021 r. podpisana została umowa na czas nieokreślony o współpracy szkoły z organizacją posiadającą status organizacji proobronnej pn. Jednostka Strzelecka 4051 Włocławek im. gen. broni Władysława Andersa. Umowa ma na celu zintensyfikowanie wspólnych działań na rzecz obronności naszego kraju, upowszechnianie tradycji oraz historii oręża polskiego, a także współpracę przy realizacji programu nauczania w klasach mundurowych.
Z duma i radością informujemy, że w konkursie Zero Food Waste: nie marnuję żywności w kategorii słodko/słono wyróżnienie za Chocobread przyznano Sofii Sokolovskiej z kl. III Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz.