Adres

ul. Parkowa 11

28-425 - Chroberz

woj.świętokrzyskie

tel. 41 356-40-03

email: sekretariat@zsrchroberz.pl

www: www.zsrchroberz.pl

Rekrutacja

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu oferuje absolwentom szkoły podstawowej następujące 5-letnie kierunki kształcenia:

 

Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej

Uczniowie w trakcie nauki zdobywają wiedzę i umiejętności niezbędne do organizowania i wykonywania prac związanych z montażem, kontrolowaniem pracy oraz konserwacją i naprawą instalacji i urządzeń do pozyskiwania energii odnawialnej (np. energii wiatru, wody, słońca).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

Dodatkowo

  • język obcy zawodowy

Kwalifikacje:

  • Montaż urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
  • Eksploatacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej

Coraz więcej inwestycji związanych z odnawialnymi źródłami energetyki (OZE) sprawia, że zawód technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej wydaje się być zawodem przyszłości i już niedługo będzie bardzo poszukiwany na rynku pracy.

Technicy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej mogą znaleźć zatrudnienie:
  • na stanowiskach związanych z montażem instalacji wyposażonych w urządzenia energetyki odnawialnej,
  • na stanowiskach nadzoru technicznego nad utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania instalacji energetyki odnawialnej itp.

 

 

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni żywienia, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracjach, barach, kawiarniach).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą i egzaminem zewnętrznym potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Kwalifikacje:

  • Sporządzanie potraw i napojów
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki obce:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

dodatkowo:

  • język obcy zawodowy

W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta.

W trakcie nauki uczniowie mogą uzyskać dodatkowe kwalifikacje na kursach:

  • baristycznych,
  • kelnerskich.

Ponadto uczestniczą w warsztatach kulinarnych z udziałem szefów kuchni z renomowanych restauracji.

Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni technologii gastronomicznej oraz znanych okolicznych zakładach gastronomicznych np.: Hotel „BRISTOL” lub Hotel „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju,

W ramach zajęć uczniowie uczestniczą w wycieczkach dydaktycznych do zakładów żywienia zbiorowego np.: Restauracja w Hotelu „Tęczowy Młyn” w Kielcach, Herbaciarnia „Smaki Świata” w Busku – Zdroju, restauracje z kuchniami świata w Krakowie.

Oferujemy wyjazdy na międzynarodowe targi gastronomiczne, m.in.: Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie, Expo Sweet - Targi cukiernicze i lodziarskie w Warszawie, Natura Food - Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej w Łodzi.

Absolwent tego technikum może znaleźć zatrudnienie:
  • we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki.
  • może rozpocząć własną działalność gospodarczą: prowadzić catering lub organizować bale, wesela,
  • prowadzić żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

W marcu 2018 r. nasza szkoła otrzymała tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

 

 

 

Technik rolnik

W trakcie nauki uczniowie uzyskują prawo jazdy kategorii T oraz uprawnienia do obsługi kombajnu zbożowego. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w gospodarstwie szkolnym, szkolnej pracowni żywienia i gospodarstwach specjalistycznych. Uzyskanie kwalifikacji przez absolwenta gwarantuje możliwość uzyskania szerokiego dofinansowania ze środków Unii Europejskiej – dopłaty bezpośrednie, renty strukturalne dla rolników, dopłaty inwestycyjne.
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Kwalifikacje:

  • Prowadzenie produkcji rolniczej
  • Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki obce:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

dodatkowo:

  • język obcy zawodowy

Posiadamy własną bazę do nauczania praktycznego. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w warsztatach szkolnych oraz w gospodarstwach specjalistycznych.

Oferujemy wyjazdy na targi branżowe: m.in. HORTI – TECH - Targi Technologii Warzywniczych i Sadowniczych w Kielcach, AGROTECH - Targi Techniki Rolniczej.

W trakcie nauki uczniowie uzyskują:

  • prawo jazdy kategorii „T” oraz uprawnienia do obsługi kombajnu zbożowego
  • zaświadczenie o ukończeniu szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy

Uczniowie biorą udział w wyjazdach edukacyjnych (duże gospodarstwa rolne np. Kombinat Rolny Kietrz)

Technik rolnik zdobędzie:
  • kwalifikacje rolnicze umożliwiające przejęcie gospodarstwa i uzyskanie dotacji unijnych m.in. kierowanych dla młodych rolników
  • umiejętności dotyczące wypełniania wniosków o dopłaty bezpośrednie (e-wniosek)
  • umiejętności dotyczące pozyskiwania funduszy na modernizację gospodarstw
Absolwenci naszej szkoły mają możliwość pracy:
  • w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych np.: gospodarstwach rolnych,
  • przy sprzedaży nawozów oraz środków ochrony roślin,
  • jako przedstawiciele handlowi,
  • w branży ogrodniczej, sadowniczej, Centralach Nasiennych,
  • w urzędach gminy, Ośrodkach Doradztwa Rolniczego itp.

 

 

 

Technik architektury krajobrazu

Do zadań zawodowych technika architektury krajobrazu należy przygotowanie, urządzanie i pielęgnowanie terenów zieleni zarówno w mieście jak i na terenach wiejskich. Technik architektury krajobrazu nadzoruje pielęgnację parków, starodrzewu oraz produkuje rośliny ozdobne i materiał szkółkarski.
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

Dodatkowo:

  • język obcy zawodowy

Kwalifikacje:

  • Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
  • Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu

Absolwent technikum architektury krajobrazu po ukończeniu szkoły będzie posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania, wykonawstwa i pielęgnacji zarówno współczesnych jak i historycznych obiektów zieleni.

Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę:
  • w przedsiębiorstwach prowadzących działalność w zakresie projektowania, zakładania i pielęgnowania obiektów architektury krajobrazu,
  • w przedsiębiorstwach i instytucjach innych branż, w których znajdują się obiekty architektury krajobrazu.
  • Mogą także prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.

 

 

 

Technik agrobiznesu

W trakcie nauki uczniowie poznają zasady prowadzenia działalności gospodarczej, rachunkowości w małej firmie, łącznie z wersją komputerową oraz podstawy pracy biurowej. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach przetwórstwa spożywczego i firmach handlowych(praktyki śródroczne).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

Dodatkowo:

  • język obcy zawodowy

Kwalifikacje:

  • Prowadzenie produkcji rolniczej
  • Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

W trakcie nauki uczniowie poznają zasady prowadzenia działalności gospodarczej, rachunkowości w małej firmie oraz podstawy pracy biurowej.

Technik Agrobiznesu będzie przygotowany do:
  • organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie,
  • realizowania czynności związanych z produkcją rolną,
  • organizowania dystrybucji i sprzedaży produktów rolnych, ich promocji i reklamy, oceny jakości i opłacalności tychże produktów doboru właściwego sprzętu i materiałów eksploatacyjnych

Osoby podejmujące profesję technika agrobiznesu posiadają wiedzę i umiejętności z pogranicza wielu dziedzin – ekonomii, rolnictwa, marketingu, zarządzania, finansów i rachunkowości oraz prawa.

 

 

Technik hodowca koni

Technik hodowca koni zajmuje się organizacją i prowadzeniem chowu i hodowli koni, organizacją produkcji w gospodarstwie rolnym, żywieniem i rozrodem koni, szkoleniem koni, przygotowaniem koni do pokazów, wystaw, prób dzielności i zawodów, sprzedażą i zakupem koni, prowadzeniem gospodarstw rolnych, prowadzeniem ośrodków i gospodarstw turystycznych, oferujących rekreacyjne wykorzystanie koni.
Uczeń przygotowywany jest także do zdobycia prawa jazdy kategorii T. Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:

  • geografia

Języki:

  • angielski – obowiązkowy
  • drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski

Dodatkowo:

  • język obcy zawodowy

Kwalifikacje:

  • Organizacja chowu i hodowli koni
  • Szkolenie i użytkowanie koni

Uczniowie będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych związanych z chowem i hodowlą koni, użytkowaniem koni, marketingiem i sprzedażą usług związanych z użytkowaniem koni.

Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w:
  • ośrodkach hodowli i użytkowania koni, w tym stadninach koni i stadach ogierów,
  • ośrodkach rekreacji i turystyki konnej,
  • związkach hodowców koni
  • instytucjach zajmujących się utrzymywaniem i użytkowaniem koni, takich jak tory wyścigów konnych, związki jeździeckie,
  • gospodarstwach rolnych, lasach, przedsiębiorstwach transportu konnego,
  • Mogą także prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.

 

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA:

- Cukiernik

- Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych

- Przetwórca mięsa

 

Dlaczego warto wybrać ZSCKR w Chrobrzu?

Walory naszej szkoły:

  • posiada dogodne położenie (teren cichego i bezpiecznego zabytkowego parku), dojazd minibusem komunikacji publicznej pod samą szkołę, duży parking dla uczniów,
  • prowadzi zajęcia w systemie jednozmianowym od 7:45 do 14:45,
  • zatrudnia wykwalifikowaną kadrę nauczycieli,
  • jest przygotowana do przeprowadzania egzaminów maturalnych oraz potwierdzających kwalifikacje zawodowe,
  • oferuje stypendia dla najlepszych uczniów,
  • prowadzi profesjonalną opiekę psychologiczno-pedagogiczną,
  • zapewnia darmowy internat - pokoje 1, 2 lub 3-osobowe,
  • oferuje posiłki w stołówce szkolnej,
  • cieszy się opinią szkoły przyjaznej i bezpiecznej (monitoring)
  • organizuje w ramach stałych wydarzeń: ślubowanie klas pierwszych, uroczystości Święta Niepodległości, Jasełka, akcje wolontariatu, krwiodawstwa, konkursy i wiele innych,
  • daje możliwość udziału w atrakcyjnych wycieczkach, zawodach sportowych, szkoleniach itp.

Baza dydaktyczna:

  • dobrze wyposażone pracownie przedmiotowe, sale lekcyjne wyposażone w sprzęt multimedialny, tablice interaktywne,
  • nowoczesne pracownie komputerowe, stały dostęp do Internetu dla uczniów,
  • warsztaty szkolne - gospodarstwo rolne wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt,
  • najnowocześniejsza w regionie pracownia gastronomiczna,
  • biblioteka wyposażona w bogaty księgozbiór, z systemem Katalogu Online,
  • bardzo dobra baza sportowa: boisko wielofunkcyjne, sala gimnastyczna, siłownia
  • sala lustrzana do fitnessu i nauki tańca,
  • nowoczesne rozwiązania informatyczne: eDziennik, platforma e-learningowa.

Szczegółowych informacji o rekrutacji udziela sekretariat szkoły.

tel. 41 356 40 03

mail: sekretariat@zsrchroberz.pl