ul. Parkowa 11
28-425 - Chroberz
woj.świętokrzyskie
tel. 41 356-40-03
email: sekretariat@zsrchroberz.pl
www: www.zsrchroberz.pl
Rekrutacja
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu oferuje absolwentom szkoły podstawowej następujące 5-letnie kierunki kształcenia:
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
Uczniowie w trakcie nauki zdobywają wiedzę i umiejętności niezbędne do organizowania i wykonywania prac związanych z montażem, kontrolowaniem pracy oraz konserwacją i naprawą instalacji i urządzeń do pozyskiwania energii odnawialnej (np. energii wiatru, wody, słońca).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
Dodatkowo
- język obcy zawodowy
Kwalifikacje:
- Montaż urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Eksploatacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
Coraz więcej inwestycji związanych z odnawialnymi źródłami energetyki (OZE) sprawia, że zawód technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej wydaje się być zawodem przyszłości i już niedługo będzie bardzo poszukiwany na rynku pracy.
Technicy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej mogą znaleźć zatrudnienie:
- na stanowiskach związanych z montażem instalacji wyposażonych w urządzenia energetyki odnawialnej,
- na stanowiskach nadzoru technicznego nad utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania instalacji energetyki odnawialnej itp.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni żywienia, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracjach, barach, kawiarniach).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą i egzaminem zewnętrznym potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Kwalifikacje:
- Sporządzanie potraw i napojów
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki obce:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
dodatkowo:
- język obcy zawodowy
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta.
W trakcie nauki uczniowie mogą uzyskać dodatkowe kwalifikacje na kursach:
- baristycznych,
- kelnerskich.
Ponadto uczestniczą w warsztatach kulinarnych z udziałem szefów kuchni z renomowanych restauracji.
Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni technologii gastronomicznej oraz znanych okolicznych zakładach gastronomicznych np.: Hotel „BRISTOL” lub Hotel „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju,
W ramach zajęć uczniowie uczestniczą w wycieczkach dydaktycznych do zakładów żywienia zbiorowego np.: Restauracja w Hotelu „Tęczowy Młyn” w Kielcach, Herbaciarnia „Smaki Świata” w Busku – Zdroju, restauracje z kuchniami świata w Krakowie.
Oferujemy wyjazdy na międzynarodowe targi gastronomiczne, m.in.: Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie, Expo Sweet - Targi cukiernicze i lodziarskie w Warszawie, Natura Food - Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej w Łodzi.
Absolwent tego technikum może znaleźć zatrudnienie:
- we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki.
- może rozpocząć własną działalność gospodarczą: prowadzić catering lub organizować bale, wesela,
- prowadzić żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
W marcu 2018 r. nasza szkoła otrzymała tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Technik rolnik
W trakcie nauki uczniowie uzyskują prawo jazdy kategorii T oraz uprawnienia do obsługi kombajnu zbożowego. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w gospodarstwie szkolnym, szkolnej pracowni żywienia i gospodarstwach specjalistycznych. Uzyskanie kwalifikacji przez absolwenta gwarantuje możliwość uzyskania szerokiego dofinansowania ze środków Unii Europejskiej – dopłaty bezpośrednie, renty strukturalne dla rolników, dopłaty inwestycyjne.
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Kwalifikacje:
- Prowadzenie produkcji rolniczej
- Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki obce:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
dodatkowo:
- język obcy zawodowy
Posiadamy własną bazę do nauczania praktycznego. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w warsztatach szkolnych oraz w gospodarstwach specjalistycznych.
Oferujemy wyjazdy na targi branżowe: m.in. HORTI – TECH - Targi Technologii Warzywniczych i Sadowniczych w Kielcach, AGROTECH - Targi Techniki Rolniczej.
W trakcie nauki uczniowie uzyskują:
- prawo jazdy kategorii „T” oraz uprawnienia do obsługi kombajnu zbożowego
- zaświadczenie o ukończeniu szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy
Uczniowie biorą udział w wyjazdach edukacyjnych (duże gospodarstwa rolne np. Kombinat Rolny Kietrz)
Technik rolnik zdobędzie:
- kwalifikacje rolnicze umożliwiające przejęcie gospodarstwa i uzyskanie dotacji unijnych m.in. kierowanych dla młodych rolników
- umiejętności dotyczące wypełniania wniosków o dopłaty bezpośrednie (e-wniosek)
- umiejętności dotyczące pozyskiwania funduszy na modernizację gospodarstw
Absolwenci naszej szkoły mają możliwość pracy:
- w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych np.: gospodarstwach rolnych,
- przy sprzedaży nawozów oraz środków ochrony roślin,
- jako przedstawiciele handlowi,
- w branży ogrodniczej, sadowniczej, Centralach Nasiennych,
- w urzędach gminy, Ośrodkach Doradztwa Rolniczego itp.
Technik architektury krajobrazu
Do zadań zawodowych technika architektury krajobrazu należy przygotowanie, urządzanie i pielęgnowanie terenów zieleni zarówno w mieście jak i na terenach wiejskich. Technik architektury krajobrazu nadzoruje pielęgnację parków, starodrzewu oraz produkuje rośliny ozdobne i materiał szkółkarski.
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
Dodatkowo:
- język obcy zawodowy
Kwalifikacje:
- Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
- Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu
Absolwent technikum architektury krajobrazu po ukończeniu szkoły będzie posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania, wykonawstwa i pielęgnacji zarówno współczesnych jak i historycznych obiektów zieleni.
Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę:
- w przedsiębiorstwach prowadzących działalność w zakresie projektowania, zakładania i pielęgnowania obiektów architektury krajobrazu,
- w przedsiębiorstwach i instytucjach innych branż, w których znajdują się obiekty architektury krajobrazu.
- Mogą także prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.
Technik agrobiznesu
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady prowadzenia działalności gospodarczej, rachunkowości w małej firmie, łącznie z wersją komputerową oraz podstawy pracy biurowej. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach przetwórstwa spożywczego i firmach handlowych(praktyki śródroczne).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
Dodatkowo:
- język obcy zawodowy
Kwalifikacje:
- Prowadzenie produkcji rolniczej
- Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady prowadzenia działalności gospodarczej, rachunkowości w małej firmie oraz podstawy pracy biurowej.
Technik Agrobiznesu będzie przygotowany do:
- organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie,
- realizowania czynności związanych z produkcją rolną,
- organizowania dystrybucji i sprzedaży produktów rolnych, ich promocji i reklamy, oceny jakości i opłacalności tychże produktów doboru właściwego sprzętu i materiałów eksploatacyjnych
Osoby podejmujące profesję technika agrobiznesu posiadają wiedzę i umiejętności z pogranicza wielu dziedzin – ekonomii, rolnictwa, marketingu, zarządzania, finansów i rachunkowości oraz prawa.
Technik hodowca koni
Technik hodowca koni zajmuje się organizacją i prowadzeniem chowu i hodowli koni, organizacją produkcji w gospodarstwie rolnym, żywieniem i rozrodem koni, szkoleniem koni, przygotowaniem koni do pokazów, wystaw, prób dzielności i zawodów, sprzedażą i zakupem koni, prowadzeniem gospodarstw rolnych, prowadzeniem ośrodków i gospodarstw turystycznych, oferujących rekreacyjne wykorzystanie koni.
Uczeń przygotowywany jest także do zdobycia prawa jazdy kategorii T. Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
Dodatkowo:
- język obcy zawodowy
Kwalifikacje:
- Organizacja chowu i hodowli koni
- Szkolenie i użytkowanie koni
Uczniowie będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych związanych z chowem i hodowlą koni, użytkowaniem koni, marketingiem i sprzedażą usług związanych z użytkowaniem koni.
Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w:
- ośrodkach hodowli i użytkowania koni, w tym stadninach koni i stadach ogierów,
- ośrodkach rekreacji i turystyki konnej,
- związkach hodowców koni
- instytucjach zajmujących się utrzymywaniem i użytkowaniem koni, takich jak tory wyścigów konnych, związki jeździeckie,
- gospodarstwach rolnych, lasach, przedsiębiorstwach transportu konnego,
- Mogą także prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA:
- Cukiernik
- Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Przetwórca mięsa
Dlaczego warto wybrać ZSCKR w Chrobrzu?
Walory naszej szkoły:
- posiada dogodne położenie (teren cichego i bezpiecznego zabytkowego parku), dojazd minibusem komunikacji publicznej pod samą szkołę, duży parking dla uczniów,
- prowadzi zajęcia w systemie jednozmianowym od 7:45 do 14:45,
- zatrudnia wykwalifikowaną kadrę nauczycieli,
- jest przygotowana do przeprowadzania egzaminów maturalnych oraz potwierdzających kwalifikacje zawodowe,
- oferuje stypendia dla najlepszych uczniów,
- prowadzi profesjonalną opiekę psychologiczno-pedagogiczną,
- zapewnia darmowy internat - pokoje 1, 2 lub 3-osobowe,
- oferuje posiłki w stołówce szkolnej,
- cieszy się opinią szkoły przyjaznej i bezpiecznej (monitoring)
- organizuje w ramach stałych wydarzeń: ślubowanie klas pierwszych, uroczystości Święta Niepodległości, Jasełka, akcje wolontariatu, krwiodawstwa, konkursy i wiele innych,
- daje możliwość udziału w atrakcyjnych wycieczkach, zawodach sportowych, szkoleniach itp.
Baza dydaktyczna:
- dobrze wyposażone pracownie przedmiotowe, sale lekcyjne wyposażone w sprzęt multimedialny, tablice interaktywne,
- nowoczesne pracownie komputerowe, stały dostęp do Internetu dla uczniów,
- warsztaty szkolne - gospodarstwo rolne wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt,
- najnowocześniejsza w regionie pracownia gastronomiczna,
- biblioteka wyposażona w bogaty księgozbiór, z systemem Katalogu Online,
- bardzo dobra baza sportowa: boisko wielofunkcyjne, sala gimnastyczna, siłownia
- sala lustrzana do fitnessu i nauki tańca,
- nowoczesne rozwiązania informatyczne: eDziennik, platforma e-learningowa.